Varför Fribibel?

Skillnaden mellan ”kostnadsfri” och ”fri”.

Sedan arbetet med Fribibel startade har vi flera gånger mött frågan varför Fribibel egentligen behövs. Det finns flera andra goda moderna översättningar till svenska – de vanligaste är Bibelkommissionens ”Bibel 2000” (vars Copyright idag förvaltas av Svenska Bibelsällskapet) och Svenska Folkbibeln. Och orsaken till att Fribibel behövs är inte att skapa en ny alternativ översättning, per definition, utan för att det behövs en Fri översättning till Svenska.

När Fribibel-arbetet startade såg det ut så här på Bibel 2000’s hemsida: 
http://web.archive.org/web/20100818091844/http://www.xn--bibelsllskapet-bib.se/om-oss/copyright/
På sidan då gjordes inga undantag för icke-kommersiell eller kommersiell användning, vilket innebar att i princip alla som skulle publicera en text om Bibeln där man skulle använda längre texter än en psaltarpsalm eller fler än X verser (har för mig att det var 150 lösa verser) eller ett enskilt Bibelkapitel egentligen skulle betala för användningen.
Det här har senare ändrats och vi har av Svenska Bibelsällskapet uppmanats att ändra den här sidan (med hot om rättsliga åtgärder, läs PDF) till formuleringar som bättre speglar hur licensvillkoren ser ut idag. I korthet kan man idag (April 2013) icke-kommersiellt citera ur Bibel 2000 kostnadsfritt, så länge man fortfarande länkar till deras översättning på nätet, samt anger att det är Svenska Bibelsällskapet som äger Copyrighten.
Även Svenska Folkbibeln har idag en liknande licenshantering – icke-kommersiellt får man citera ”fritt”. De ändrade sina villkor inom någon vecka från det att arbetet med Fribibel startade.
Det här är en otroligt positiv utveckling! När vi drog igång arbetet med Fribibel så var vi i ett läge och det har nu ändrats. Så varför fortsätter vi med arbetet att göra en ny Bibelöversättning till verklighet?
För att det är skillnad mellan att under vissa förutsättningar slippa betala för licensanvändandet (med reda pengar) å ena sidan och att fritt använda en översättning å andra sidan.
Fribibel kommer att vara fri att använda. Också kommersiellt – vilket kommer att göra att arbetet med Bibelkommentarslitteratur på Svenska blir lättare att sätta igång med. Idag gör de kommersiella licenserna det svårare, speciellt för mindre aktörer på marknaden, att ge ut något sådant. Fribibel kommer att vara fri att citera ur på din hemsida, utan att du behöver ange Copyright eller länka till översättningen. Vill du göra en Fribibel-app behöver du inte betala någon av oss några pengar och du får sprida den hur du vill. Och så vidare.
Skillnaden mellan att å ena sidan citera”Hur kan någon av er som ligger i tvist med en broder komma på tanken att processa inför de orättfärdiga och inte inför de heliga!”

1 Kor 6:1 – Bibel 2000
(c)opyright Svenska Bibelsällskapet
Hela Bibeltexten finns tillgänglig på http://www.bibeln.se
eller å andra sidan”Men ni föraktar den fattige. Trots att det är just de rika som försöker kontrollera er och dra er inför domstolar; trots att de smädar det underbara namn som uttalats över er. Uppfyll Rikets lag, som den står skriven ”Du ska älska din nästa som dig själv”. Då handlar du fullkomligt och vackert.”
Jak 2:6-8

är kanske inte gigantisk för de flesta. Men fundera gärna, handen på hjärtat, hur ofta du ser den typen av citat, med källhänvisning, copyright-information och länk till Bibeln.se. Och fundera sedan på om det är någon skillnad på ”fritt” och ”i vissa fall kostnadsfritt”.
Fribibel-arbetet är också ett transparent arbete. Tanken är att läsarna ska kunna se översättningen växa fram, diskutera ordval och formuleringar, komma med förslag på förbättringar och så vidare. Vi tror inte att det gör översättningen bättre än någon annan översättning, men den hjälper oss förhoppningsvis att bli medvetna om bias, att kunna belysa översättningsmässiga problem och vägval och så vidare i en större utsträckning än de stora kommersiella Bibelöversättningarna.
I transparensens namn finns därför den gamla (idag felaktiga) versionen av den här sidan lagd här.
2013-04-09

6 Responses to Varför Fribibel?

 1. Pingback: Turbulens | Fri bibel

 2. Pingback: Même la Bible n'échappe pas à la guerre du copyright ! | Club Linux Atomic

 3. Pingback: Libre-City Blog | Même la Bible n’échappe pas à la guerre du copyright !

 4. madeleine skriver:

  Jag vill veta vad det är för folk som har varit med och översatt denna bibel?? Var kan man ladda ner den för att kontrolera den.

  • Chefen skriver:

   Hejsan Madeleine.
   Gå in på wiki.fribibel.se så har du de texter som är översatta hittills och vem som har översatt vad.
   /Johan Karlemo

 5. Niklas skriver:

  Hej
  Bibelkommisionen och andra översättare må hävda upphovsrättsligt skydd, men det bör kontrolleras om deras anspråk är juridiskt hållbara.

  Bibeln är för gammal för att hävda upphovsrätt till och boköversättningar (andra än bibeln) brukar enligt den jurist jag vidtalat inte omfattas av upphovsrätten.

  Så, har ni kollat med jurist om ni blir skyldiga något om ni kopierar delar Bibel 2000, Folkbibeln e. d.?

  M v h
  Niklas i Enköping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *